فهرست مطالب
سنگ مرمریت جزو محبوب ترین سنگ های طبیعی است که در سراسر دنیا خواهان زیادی دارد. خوشبختانه کشور ایران معادن زیادی در جای جای خود دارد که انواع سنگ مرمریت را در خود جای داده اند. اما اهمیت این سنگ به دلیل رنگ بندی متنوع و کیفیت عالی است که دارد. از این سنگ در نمای ساختمان و طراحی داخلی استفاده می کنند. خرید سنگ مرمریت بدون اطلاع از ویژگی ها و انواع آن ممکن است شما را دچار مشکل کند. در این مطلب سعی می کنیم تا حد امکان شما را با ساختار شیمیایی، ویژگی ها و انواع این سنگ بیشتر آشنا کنیم. با ما همراه باشید.
بناهای باشکوهی در دنیا با سنگ مرمریت درست شده اند. از تاج محل در هندوستان گرفته تا تندیس یادبود آبراهام لینکلن. حتی استفاده از سنگ مرمریت به بناهای نوین خلاصه نمی شود. در معبد ژوپیتر یونان نیز ردپای استفاده از سنگ مرمریت به چشم می خورد.
کشور ایتالیا به عنوان اولین و بزرگترین صادر کننده سنگ مرمریت در جهان فعالیت می کند. در بازارهای جهانی سنگی تحت عنوان مرمریت وجود ندارد. بلکه آن را به نام سنگ ماربل می شناسند. البته دسته سنگ های ماربل زیر مجموعه های دیگری نیز دارد و سنگ مرمریت تنها یکی از آن ها است. این سنگ در بازارهای ایرانی بسیار محبوب بوده و سورت های سوپر و ممتاز آن نیز به کشورهای همسایه صادر می شوند.
تعریف سنگ مرمریت
در تعریف استاندارد و جهانی سنگ مرمریت آمده است که: سنگ مرمریت جزو سنگ های کربناتی است. این سنگ که عمده ترکیبات آن از نظر شیمایی بیشتر از کلسیم کربنات (CaCO3) با مقادیر جزئی سیلیس، منیزیم کربنات، اکسید آهن و اکسید آلومینیوم است، تحت فشار و حرارت بسیار بالای لایه های زمین قرار می گیرد. این حرارت برخی اوقات به 125 الی 180 درجه سانتی گراد می رسد.

این حرارت و گرما به سنگ بافت بلوری می بخشد. در حین دگرگونی کانی های که در ذکر کردیم، سبب تغییر رنگ سنگ می شوند. سنگ دگرگونی مرمریت به طور کلی از کانی های کلسیتی، دولومیتی و یا ترکیبی از هر دو به وجود می آید.
دولومیت جزوی از دسته سنگ های کربنات رسوبی است. این سنگ ها نیز خود در دسته سنگ های رسوبی قرار می گیرند. سنگ های دولومیتی یا کاملا از سدیم و کلسیم درست شده اند و تا حد زیادی این دو کانی را در خود دارند.
وجود کربنات های مختلف سبب می شود تا از نظر ساختار شیمیایی سنگ های مرمریت به دسته های زیر تقسیم بندی شوند.
- مرمریت کلسیتی
- مرمریت دولومیتی
با این اوصاف شاید فکر کنید سنگ مرمریت سنگ مستحکمی نباشد. اما این سنگ به سبب فرآیندهای دگرگونی که در طول ساختش رخ داده، سنگی است مستحکم که به خوبی می تواند تغییرات خارجی و داخلی را به خوبی تحمل کند.
این سنگ از نظر ظاهری بسیار شبیه به مرمر است. اما از نظر ساختار و مقاومت با مرمر متفاوت است. حتی افراد غیر متخصص به سادگی این سنگ را با تراورتن صیقل داده اشتباه می گیرند.
ویژگیهای سنگ مرمریت
همان طور که بیان کردیم، مرمریت های دولومیتی با مرمریت های کلسیتی متفاوت اند. این تفاوت به درجه سختی این دو باز می گردد. اما به طور کلی وزن مخصوص این سنگ 2560 کیلو گرم بوده و درجه سختی هر دو نوع سنگ مرمریت حدود3 الی 4 است.
در آنالیز سنگ مرمریت نتایج زیر مشخص می شود:
- حداکثر جذب آب 2/0
- حداقل چگالی برای مرمریت های کلسیتی 2595 کیلوگرم بر متر مربع
- حداقل چگالی برای مرمریت های دولومیتی 2800 کیلوگرم بر متر مربع
- حداقل مقاومت فشاری 52 مگاپاسکال
- حداقل ضریب گسیختگی 9/6 مگاپاسکال
- حداقل مقاومت سایشی 10 مگاپاسکال
- حداقل مقاومت خمشی 9/6 مگاپاسکال

سنگ های مرمریت را می توان در بخش های داخلی و خارجی ساختمان به کار برد دلیل این مورد نیز مقاومت خوب این سنگ در برابر عوامل محیطی و خارجی است.
علاوه براین سنگ مرمریت را با سطح صیقلی و جلایی که دارد می شناسند. استحکام خوب و رنگ بندی متنوع آن نیز ویژگی های عالی است که از این سنگ می توان نام برد.
سنگ ماربل به خودی خود رنگی ندارد. این تاثیر کانی هایی مانند سیلیس، میکا، اکسید آهن، گرافیت و مواد آهکی است که درون سنگ ها حبس شده و با حرارت و فشار رگه های رنگی درون سنگ ایجاد می کنند. هرچه یک سنگ مرمریت رنگ خالصتر و خطوط کمتری داشته باشد، با ارزش تر است.
سایر ویژگی های سنگ مرمریت به شرح زیر است:
سنگ مرمریت دارای بلورهای بهم پیوسته کلسیتی است و با چشم غیر مسلح می توان آن ها را مشاهده کرد. همچنین درجه سختی که دارد در مقیاس موس 3 است. سنگ مرمریت توانایی خنثی کردن اسید را داشته و برای استفاده در ساخت لوازم تزئینی، مجسمه سازی، سنگ کف و نمای ساختمان بسیار مناسب است.

انواع سنگ مرمریت
همان طور که پیش تر در مورد سنگ مرمریت صحبت کردیم، سنگ مرمریت در دسته سنگ های دگرگونی قرار دارد. اما درجه دگرگونی قطعا تفاوت هایی را ایجاد خواهد کرد. بنابراین میزان دگرگون شدن سنگ بر روی خصوصیات آن تاثیرگذار است. از این رو سنگ های مرمریت را از نظر درجه دگرگونی به 3 دسته تقسیم می کنند:
1: سنگ مرمریت چینی
2: سنگ مرمریت ابری
3: سنگ مرمریت کریستال
اما بدون شک مرمریتها را تنها از نوع دگرگونی دسته بندی نمی کنند. معادن سنگ مرمریت زیادی در ایران وجود دارد. هر کدام از آن ها در منطقه خاصی واقع شده اند. سنگ های مرمریت هر منطقه نام معدن خود را نیز یدک می کشند. در زمان خرید سنگ مرمریت به نام معدن دقت می کنند. اگرچه ساختار کلی همه سنگ های مرمریت به یک شکل است، اما نوع معدن بر روی کیفیت نسبی و حتی رنگ آن تاثیر خواهد داشت. در ادامه به معرفی برخی از معروف ترین سنگ های مرمریت بازار ایران می پردازیم.
- مرمریت مارشال
- مرمریت اسپایدر
- مرمریت دیپلومات
- مرمریت گلدن بلک
- مرمریت پرشین سیلک
- مرمریت آباده
- مرمریت دهبید
- مرمریت مشکی
- مرمریت پرطاووسی
- مرمریت هرسین
- مرمریت پرشین لته
- مرمریت جوشقان
- مرمریت صلصاحی

قیمت سنگ مرمریت
بدون شک برای خرید سنگ مرمریت باید به قیمت آن توجه کنید. اما نکته حائز اهمیت این است که سنگ های مرمریت قیمت ثابتی ندارند. عوامل زیادی بر روی قیمت سنگ مرمریت تاثیرگذار خواهند بود. بنابراین نباید انتظار یک قیمت ثابت برای این سنگ را داشت. این عوامل به دسته های زیر تقسیم می شوند.
- نوع سنگ مرمریت
- نوع معدنی که سنگ از آن استخراج شده است
- درجه بندی سنگ
- خلوص سنگ مرمریت
- میزان رگه های داخل سنگ
- یک دست بودن سطح سنگ
- سایز و ضخمات سنگ
- سنگ فراوری شده یا خام
- رنگ سنگ مرمریت
- طرح های داخلی سنگ مرمریت
- درجه و سورت
سنگ های طبیعی یادگار روزگارانی هستند که زمین پر از تنش و فشار بوده است. در این بین سنگی مانند سنگ مرمریت به سبب جذابیت ظاهری که دارد مورد توجه زیادی قرار گرفته است. این سنگ رنگ بندی متنوع و کیفیت مطلوبی دارد. همان طور که در مورد ویژگی های آن صحبت کردیم، می توانید از آن برای بخش های مختلف ساختمان های اداری، مسکونی و حتی تجاری استفاده کنید. دفعه دیگر که گذرتان به سنگ فروشی افتاد نگاهی به گل های یخی و پیچ و خم های پس زمینه سنگ مرمریت بیندازید. مطمئنم مثل من عاشقش خواهید شد.